Den første prøve i kapellets prøvesal under operaen, september 2015

Det hele begyndte i operaen

En efterårsdag i 2015. 
Det Kongelige Teater satte et projekt igang, som fik navnet PublikumsOrkesteret. Mere end 200 musikinteresserede mødte op til den første audition på operaen. Nogle var øvede og aktive musikere, andre havde aldrig holdt et musikinstrument i hånden. 

Efter det to-årige projekt blev foreningen PublikumsOrkesteret oprettet og det er i dag en af de mange aktiviteter indenfor Det Kongelige Teater.
Orkesteret spiller 4-6 koncerter i løbet af sæsonen og øver om tirsdagen i Det Kongelige Kapels store prøvesal 5 etager under operaen. Mød Mette Hanskov, hvis du kunne tænke dig at være med.

Hvor er vi nu - Information om publikumsorkesteret

PUBLIKUMSORKESTRET fejrer snart 5-års jubilæum og det ledes af Kgl. Kapelmusiker Mette Hanskov der var 1.solobassist i kapellet i over 30 år og stadig spiller i kapellet.

Mette videregiver den smukkeste musik med stor entusiasme grundet hendes mangeårige musikerkarriere, pædagogiske erfaringer og først og fremmest store GLÆDE ved musikken.

Det foregår på Operaen tirsdag efter tirsdag kl. 17.30-20.00 – og nogle få gange når prøvesalen er optaget – på en mandag eller i weekenden.

Vi spiller de store vidunderlige klassikere i egne arrangementer

så ALLE musikalske mennesker kan være med – på det niveau de nu er – og resultatet er velklingende og værd at høre på 😃👏.

Publikumsorkestret har til huse på Operaen og vi er så privilegerede, at have en god kontakt til det Kgl. Kapel 👍- hvilket i praksis vil sige at der jævnligt kommer kapelmusikere og hjælper og bakker op.

Der vil i den kommende sæson komme instruktører for hver instrumentgruppe mindst to gange årligt fra kapellet. Messingblæsere, træblæsere og slagtøj vil ind imellem have en time for sig selv med kompetente instruktører, ligesom strygerne har alene-tid med Mette. Desuden inviterer vi ofte professionelle musikere eller sangere fra operaen som solister og hjælpere ved vore koncerter 😃.

Publikumsorkesteret er et meget specielt orkester, hvor der er plads til ALLE på de instrumenter vi nu mangler.

De allerdygtigste (A+) vil få tilbudt særinstruktion en gang imellem af kapelmusikere SAMT lidt ekstra kammermusik til sidst i prøven – når det kan lade sig gøre – så prøven udvides til kl. 21!

Øvrige musikere opdeles i A, B og C spillere efter følgende kriterier.

A spillere er dygtige musikere og spiller næsten altid A stemme og tyer indimellem til en B stemme når de mangler tid til at øve eller når A stemmen bare nogle steder er lidt for svær.

B spillere anvender som regel B stemmen, som er en forenkling af A stemmen. For blæseres vedkommende er der langt færre noder – ikke for høje eller dybe toner og en enkel rytmik. For strygernes vedkommende foregår det meste i 1. position og uden svære løb. I særligt lette numre kan B spilleren i nogle tilfælde vælge en A stemme.

C stemmen er til nybegynderen, der kan være med – på det nærmeste fra første tone på instrumentet !! En C spiller følger Mettes venstre hånd der angiver følgende tre toner – når de ellers passer ind i musikken (Klang) G, D og A. Så man spiller uden noder, men på håndtegn !!!

Vi optager kun C spillere på de instrumenter hvor vi mangler musikere. Som C spiller skal man ved forspil hos Mette synge en sang – helst “Der er et yndigt land” 1. vers. Det forventes at en optaget C spiller tager undervisning af kompetente lærere på instrumentet og øver sig – så man hurtigt kan skifte til B stemmer.

Nogle gange får B og C spillere – efter nærmere aftale med Mette – en halv times rytmik undervisning før sædvanlig prøvestart kl 17.30.

Der er et dejligt sammenhold i orkestret og mange FANTASTISKE musikere.

Er du en særlig dygtig musiker men spiller et instrument der ikke i øjeblikket er brug for i Publikumsorkesteret, så har du chancen for at skifte instrument !!! Hvis du tør!!? Og komme med i orkesteret på et af de instrumenter vi mangler!!!!

 

Når det er sagt er der ALTID plads til særligt dygtige rutinerede musikere på alle instrumenter !!! Når niveauet er højt nok vil man blive modtaget med åbne arme og placeret i den gruppe, hvor man er til størst glæde.

Urutinerede musikere og begyndere er velkomne når de spiller på følgende instrumenter: VIOLIN, BRATCH, HORN, FAGOT, OBO, TROMBONE, HARPE og SLAGTØJ.

På andre instrumenter skal man have spillet og forventes at kunne starte mindst på en B stemme.

(For cellister optages KUN A spillere!)

Vi har plads til rutinerede saxofonister !! Fortrinsvis altsax og tenorsax men en enkelt baritonsax ville der også være plads til !!

Og vi mangler en piccolofløjte og en basklarinet !!

Publikumsorkesteret bestræber sig på kvalitetstid ved hver prøve og dejlig positiv attitude overfor hinanden 😃.

Vi har plads til alle – og sætter pris på musikere med selvkritik, som tør lade være at spille når noget er for svært eller nodebilledet er tabt.

De dygtigste, der er så skrappe på deres instrumenter, at de kan tåle at blive korrigeret – vil der blive rettet mest på😉.

Alle andre kan gemme sig og alligevel nyde den fantastiske oplevelse det er at være med i et symfoniorkester.

Publikumsorkesteret forbereder og fremfører smukke og spændende koncerter – altid med et relevant tema.

I efteråret 2020 lægger vi ud med:

B – BEST !!

– en koncert med værker af Beethoven, Beatles, Bent F. Bjerre og Bach (og Bridge over Troubled Water).

Koncerten vil blive afholdt 17.12-2020 i Diamanten – Det Kongelige Bibliotek !!!

Vi fejrer 250-års dagen for Beethovens fødsel! Med det bedste af det bedste han har komponeret. Vi hylder Bent Fabricius Bjerre som altid drømte om at få bl.a Matador udsat for stort symfoniorkester!! Supplerer med et vidunderligt Beatles nummer og Simon og Garfunkel’s evergreen, Bridge over troubled water for at hylde alle de fantastiske mennesker, der gør en stor indsats i kampen mod Corona.

Vi ser frem til at møde dig – hvis du er en ægte musikentusiast og ELSKER god musik. Vi udvikler os sammen og bliver altid gladere når vi spiller sammen.

Tilmeld dig til en kort og uhøjtidelig forprøve på dit instrument – eller syng en sang hvis du er nybegynder!!

Du kan henvende dig til Jens Langhoff-Roos (jlr@dadlnet.dk eller 40424925) for at få en tid hos Mette.

Håber vi ses 😉👍

Mvh

Mette Hanskov og

PUBLIKUMSORKESTRET

Lidt om OREKSTERET

PublikumsOrkesteret er et symfoniorkester, der har ca. 150 medlemmer, som alle har det til tilfælles, at de elsker at spille musik. Orkesteret adskiller sig fra andre orkestre på flere områder. F.eks. er det yngste medlemmer der startede som blot 10 årige, mens de ældste nærmer sig midt 80erne. Hertil kommer, at alle musikalske niveauer er repræsenteret; den absolutte begynder spiller således sammen med den meget øvede. Nybegynderne spiller efter specielle håndtegn, som de får fra dirigenten undervejs i musikken.

De let øvede spiller efter en lettere udgave af originalstemmerne, mens de mere rutinerede spiller direkte efter komponisternes originale noder. Dette gør det muligt for alle  –  uanset alder og musikalske forudsætninger  –  at spille sammen, bidrage til helheden og dermed levere et samlet symfonisk udtryk. Dette forhold gør Publikums Orkesteret til et unikt orkester.
Det er solobassist i Det Kongelige Kapel, Mette Hanskov, der er orkestrets dirigent og musikalske leder. Orkesteret spiller bl.a. uddrag Det Kongelige Teaters repertoire. Der er orkesterprøve én gang om ugen i Kapellets øvesal i Operaen, og der spilles fire til seks offentlige koncerter om året i ind- og udland.

Mette Hanskov, solebassist i Det kongelige kapel, er PublikumsOrkesteret musikalske leder og Dirigent.