Den første prøve i kapellets prøvesal under operaen, september 2015

Det hele begyndte i operaen

En efterårsdag i 2015. 
Det Kongelige Teater satte et projekt igang, som fik navnet PublikumsOrkesteret. Mere end 200 musikinteresserede mødte op til den første audition på operaen. Nogle var øvede og aktive musikere, andre havde aldrig holdt et musikinstrument i hånden.
Efter det to-årige projekt blev foreningen PublikumsOrkesteret ved Det Kongelige Teater oprettet og var de følgende år en af de mange aktiviteter inden for Det Kongelige Teater. Orkestret øvede om tirsdagen i Det Kongelige Kapels store prøvesal fem etager under Operaen.

Fra efteråret 2021 øves der – stadigvæk om tirsdagen – på Falkonergårdens Gymnasium, Sønderjyllands Allé 25, Frederiksberg, men orkesteret har heldigvis nær kontakt og fint samarbejde med Det Kongelige Teater. Orkesteret afholder flere koncerter årligt, bl.a. har vi givet koncerter i foyeren i Operaen, på Det Kongelige Teaters gamle scene, i Tivolis Koncertsal, på Nationalmuseet, for de hjemløse på Sundholm, på rådhuse, ved udendørs arrangementer m.m.

Mød Mette Hanskov, hvis du kunne tænke dig at være med.

Hvor er vi nu - Information om publikumsorkesteret

PUBLIKUMSORKESTRET ledes af Kgl. Kapelmusiker Mette Hanskov, der har været 1.solobassist i kapellet i over 36 år og i 2021 pensioneret fra Det Kongelige Kapel.
Mette videregiver den smukkeste musik med stor entusiasme grundet hendes mangeårige musikerkarriere, pædagogiske erfaringer og først og fremmest store GLÆDE ved musikken.

Vi øver hver tirsdag aften kl.17 – 20 på Falkonergårdens Gymnasium, Sønderjyllands Allé 25, 2000 Frederiksberg.

Vi spiller de store vidunderlige klassikere i egne arrangementer så ALLE musikalske mennesker kan være med – på det niveau de nu er – og resultatet er velklingende og værd at høre på. Ofte inviteres professionelle musikere eller sangere som solister og hjælpere ved vore koncerter.

Publikumsorkesteret er et meget specielt orkester, hvor der er plads til ALLE på de instrumenter, vi nu mangler.

De allerdygtigste (A+) vil få tilbudt særinstruktion en gang imellem samt lidt ekstra kammermusik til sidst i prøven – når det kan lade sig gøre – så prøven evt. udvides. Øvrige musikere opdeles i A, B og C spillere efter følgende kriterier.

A spillere er dygtige musikere og spiller næsten altid A-stemme og tyer indimellem til en B-stemme, når de mangler tid til at øve, eller når A-stemmen bare nogle steder er lidt for svær.

B-spillere anvender som regel B-stemmen, som er en forenkling af A-stemmen. For blæseres vedkommende er der langt færre noder – ikke for høje eller dybe toner og en enkel rytmik. For strygernes vedkommende foregår det meste i 1. position og uden svære løb. I særligt lette numre kan B spilleren i nogle tilfælde vælge en A stemme.

C-stemmen er til nybegynderen, der kan være med – på det nærmeste fra første tone på instrumentet!! En C-spiller følger Mettes venstre hånd, der angiver følgende tre toner – når de ellers passer ind i musikken (klang) G, D og A. Så man spiller uden noder, men på håndtegn !!!

Vi optager kun C spillere på de instrumenter, hvor vi mangler musikere. Som C-spiller skal man ved forspil hos Mette synge en sang – helst “Der er et yndigt land” 1. vers. Det forventes at en optaget C-spiller tager undervisning af kompetente lærere på instrumentet og øver sig – så man hurtigt kan skifte til B stemmer.

Nogle gange får B og C spillere – efter nærmere aftale med Mette – en halv times rytmik undervisning før sædvanlig prøvestart kl. 17.30.
Der er et dejligt sammenhold i orkesteret og mange FANTASTISKE musikere. 

 

Er du en særlig dygtig musiker men spiller et instrument der ikke i øjeblikket er brug for i Publikumsorkesteret, så har du chancen for at skifte instrument !!! Hvis du tør!!? Og komme med i orkesteret på et af de instrumenter vi mangler!!!!
Når det er sagt er der ALTID plads til særligt dygtige rutinerede musikere på alle instrumenter !!! Når niveauet er højt nok vil man blive modtaget med åbne arme og placeret i den gruppe, hvor man er til størst glæde.

Urutinerede musikere og begyndere er velkomne når de spiller på følgende instrumenter: VIOLIN, BRATCH, HORN, FAGOT, OBO, TROMBONE, HARPE og SLAGTØJ. På andre instrumenter skal man have spillet og forventes at kunne starte mindst på en B stemme. (For cellister optages KUN A spillere!)

Vi har plads til rutinerede saxofonister !! Fortrinsvis altsax og tenorsax men en enkelt baritonsax ville der også være plads til !! Og vi mangler en piccolofløjte og en basklarinet samt en fagot!!

Publikumsorkesteret bestræber sig på kvalitetstid ved hver prøve og dejlig positiv attitude overfor hinanden.
Vi har plads til alle – og sætter pris på musikere med selvkritik, som tør lade være at spille når noget er for svært eller nodebilledet er tabt.
De dygtigste, der er så skrappe på deres instrumenter, at de kan tåle at blive korrigeret – vil der blive rettet mest på.
Alle andre kan gemme sig og alligevel nyde den fantastiske oplevelse det er at være med i et symfoniorkester.

Publikumsorkesteret forbereder og fremfører smukke og spændende koncerter – altid med et relevant tema.

Vi ser frem til at møde dig – hvis du er en ægte musikentusiast og ELSKER god musik. Vi udvikler os sammen og bliver altid gladere når vi spiller sammen.

Tilmeld dig til en kort og uhøjtidelig forprøve på dit instrument – eller syng en sang hvis du er nybegynder!!

Du kan henvende dig til Jens Langhoff-Roos (jlr@dadlnet.dk eller 40424925) for at få en tid hos Mette.

Håber vi ses 😉👍